Samen maken we het verschil
Wie zijn wij
Deze High Impact Publiek-private samenwerking (HIP) Circulair & Digitaal in denken, leren en doen, is een consortium tussen ROC van Amsterdam-Flevoland, Hogeschool van Amsterdam en Hogeschool Windesheim, mkb, regionale overheden (provincies Noord-Holland en Flevoland, gemeente Almere en Lelystad) en diverse andere onderwijsinstellingen.
Het doel van deze publiek-private samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven is om de innovatiekracht van het mkb te stimuleren. Beroepsonderwijs vormt een essentiële basis voor het groei- en concurrentievermogen van de Nederlandse economie, door jongeren op te leiden met de juiste vaardigheden voor de regionale arbeidsmarkt. Daarnaast is het van belang om medewerkers van het regionale bedrijfsleven blijvend inzetbaar te houden door middel van om- en bijscholing.
Samen sterker
In het verbinden van onderwijs, onderzoek en de praktijk spelen Publiek-Private Samenwerkingen (PPS’en) en kenniscentra zoals practoraten en lectoraten een cruciale rol.
Practoraten richten zich op het mbo en bevorderen praktijkgericht onderzoek dat onderwijs en bedrijfsleven samenbrengt. Ze vormen een platform waar docenten, studenten en externe partners kennis ontwikkelen en delen. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om het onderwijs te verbeteren en te vernieuwen, zodat studenten beter worden voorbereid op de arbeidsmarkt.
Een lectoraat is een onderzoeksgroep binnen een hogeschool, waarin promovendi, onderzoekers, docent-onderzoekers, studenten en het werkveld samenwerken aan praktijkgericht onderzoek. Het lectoraat heeft als doel om kennis en innovatie te stimuleren, die direct toepasbaar zijn in de beroepspraktijk.
Binnen de HIP Circulair & Digitaal werken 11 PPS’en samen met het practoraat Circulaire Regionale Economie (CRE) en het lectoraat Urban Innovation. Door met elkaar samen te werken, versterken zij elkaars impact en vergroten zij de innovatiekracht binnen het mbo-onderwijs en het regionale bedrijfsleven. Regelmatige kennisuitwisseling tussen deze partners zorgt ervoor dat inzichten niet alleen theoretisch blijven, maar ook vertaald worden naar de praktijk.
Practoraat CRE
Het practoraat CRE ziet kansen om samen met studenten en het bedrijfsleven de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Studenten zijn de vakmensen van de toekomst. De missie van het practoraat is om vakmensen op te leiden voor een duurzame en circulaire toekomst. Samen met het (regionale) bedrijfsleven, overheid, onderwijs, onderzoek en omgeving leren studenten innoveren door transparant, objectief en eerlijk keuzes te maken, gebaseerd op kennis over duurzaamheid en circulariteit.
Fotobron: Erik Karst
Lectoraat Urban Innovation
De onderzoekers van het lectoraat Urban Innovation werken in fieldlabs en leergemeenschappen samen met bedrijven, regionale organisaties, inwoners en studenten aan praktijkgerichte onderzoeksvragen. Met een participatieve en ontwerpgerichte aanpak worden innovatieve toepassingen direct in de praktijk getest.
Interesse?
Bent u nieuwsgierig geworden? Heeft u interesse om samen met ons te werken aan de circulaire en digitale transitie? Neem dan contact met ons op via info@circulairendigitaal.nl of vul het contactformulier in.